Sylvana Simons doet aangifte van racisme. Zij maakte dat dinsdag bekend op de website van de politieke partij DENK. Hoe zit het met de strafbaarheid?

Sylvana Simons komt voor de partij DENK op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Haar politieke ambities en strijd tegen Zwarte Piet maakten talrijke reacties los, vooral op online media zoals Facebook.

,,Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen, want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan. Het wordt tijd dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijke rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft. Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken”, aldus Simons in de verklaring.

Vooral sinds bekend is dat ze op de kandidatenlijst komt, moet Simons het hevig ontgelden. Premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Integratie) spraken er al schande van. Rutte noemde het ,,ronduit walgelijk” en ziet de verantwoordelijken als ,,idioten”, ,,doorgeslagen tokkies” en ,,gladiolen”.

Strafbaarheid discriminatie

Uit cijfers van het Verwey-Jonker Instituut die lopen tot 2014, blijkt dat het aantal incidenten dat wordt gemeld onder de noemer ‘racisme’ de afgelopen jaren fors is gestegen.

Op een totaal aantal incidenten die betrekking hebben op racisme, discriminatie en antisemitisme van 4.092 in 2014, vielen er 2.764 onder het kopje 'racisme', dus pakweg 67 procent. Een jaar eerder was dat nog 58 procent.

Hoe gemelde incidenten worden geregistreerd bij de politie kan per jaar fors verschillen. Zo werd in 2014 zo'n 13 procent van de 4.092 incidenten geregistreerd onder 'discriminatie', tegen slechts 5 procent in 2013 (op een totaal van 4.283).

Eén en ander heeft mede te maken met de bewijsvoering. Het is bijvoorbeeld lastiger om racisme te bewijzen en iemand voor discriminatie te laten vervolgen, in vergelijking tot 'belediging' als strafbaar feit, zo meldde de site Joop eerder.

Voor belediging kun je een straf van drie maanden en een geldboete van 3.900 euro krijgen, de maximale straf voor discriminatie is twee jaar cel.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl